Ihanat naiset rannoille!

Aira Heinänen, kirjoittaja on galleristi, sosiaalineuvos

Kallio-Lehti, viikot 32-33, 2010

Muokkasin pakinani otsaketta hieman omavaltaisesti. Kuvamme­ tekijä,tamperelainenn taiteilija Jeroma Tabell antoi maalaukselleen nimen "Ihanat naiset rannalla".Riemukas kuva on tämän vuoden tuotantoa ja esillä littalan naivistien näyttelyssä. "Haluan välittää katsojille elämäniloa sekä uskoa ja toivoa omiin unelmiin...", toteaa Tervolassa syntynyt­ taideterapeutti. Itsestään hän paljastaa myös sen, että on tanssinut tangoa vuodesta 1963 alkaen.

Innokas ankka lisää vauhdikkuutta ja huivi lennokkuutta. Arvaan, että uhkea nainen on pian pulahtamassa aaltoihin nauttiakseen veden vilvoi­tuksesta. Kunpa pääsisi mukaan!

   


Samalla muistelen omia uimakokemuksia, joista varhaisimmat ovat muinaisesta Sompasaaresta ja Mustikamaalta, jopa ajalta niukasti ennen sotia. Nautinnot olivat silloinkin taivaalliset eikä osattu edes miettiä meriveden laatua, saati bakteereja. Sunnuntaisin työkansa täytti Mustik­sen joka kallionkolon. Viltti levitettiin, eväät otettiin esille ja priimus suhisi. Joko oma tai äveriäämmän naapurin grammari soitti Malmstenin lauluja merestä ja tytöistä kuten Sirkasta ja Leilasta. Isä löi työkave­rien kanssa yhdessä kolossa korttia ja äiti virkkasi iänikuista lakanan pitsiä. Me lapset saimme vapaasti juoksennella ja polskutella.

Sompasaari kesäsiirtoloineen oli käytössämme arkisin, koska isä oli Elannossa töissä. Aamulla mentiin motskarilla ja palattiin kello neljäksi. Meidät ravittiin ja meitä opetetiin hyville tavoille ja uimaan. Siirtola oli perheille arvokas sosiaalinen palvelu ja lapsille ikimuistoinen kesänviettopaikka. Vartuttuamme rohkenimme käydä Töölön takamailla Humallahdessa ja Hietaniemessä. Kun sitten sotien jälkeen saatiin uimastadionit, muuttui suhde meriuintiin, josta löydettiin moitittavaa verratuna klooripuhtaisiin kaakelialtaisiin. Olihan uimastadion hulppea ja moderni! Nyt huomaa haaveilevansa luon­nollisista uimapaikoista esimerkiksi Töölönlahdella. Kuvittelen alkaako meriuinti Herttoniemenrannan ja rakennettävan Kalasataman asutusalueilla. Entä Jätkäsaaren tienoilla? Taitavat rantamme olla liian saastuneet. "Eletään Toivossa", kuten lapamato siinä tylsässä vitsisanonnassa, jota ylen määrin viljellään.

Taiteilija Tabell on mielestäni onnistunut tallettamaan maalaukseensa sen oikean hetken, joka keventää askeleen ja pistää haaveilemaan ja kuvittelemaan toivorikkaita ajatuksia. Tie on auki taivasta myöten, siitä vaan!

 
BACKMYYTTINEN_MAAILMA.html
NEXTCONTACT.html
TABELLTABELL.html
GALLERYGALLERY.html
CONTACTCONTACT.html
PAKINA
JEROMAJEROMA.html
MYYTTINEN
MAAILMAMYYTTINEN_MAAILMA.html

Ihanat naiset rannalla, akryyli, 30x40, 2010